Dimarts, 22 de Setembre de 2020
Alcanar Alcanar
Montsià
Terres de l'Ebre
 
 
Salutació regidora
 
Festes de Maig 2016
 
Festes Quinquennals
Quinquennals 2014
Orígens
Sectors
Plànols sectors i pàrquings
Programa Quinquennals
 
Festes laborals i locals
 

 
  
Festes Quinquennals

:: Quinquennals 2014
:: Orígens
:: Sectors
:: Plànols sectors i pàrquings
:: Programa Quinquennals

FESTES QUINQUENNALS D'ALCANAR

Mitjançant l'Acord GOV/225/2010, de 23 de novembre, per la Generalitat de Catalunya es declaren les Festes Quinquennals d’Alcanar com a festa tradicional d’interès nacional i s'inscriuen en la classificació de la festa al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

Prem aquí per veure publicació (DOGC núm. 5766 – 30.11.2010)

Característiques de la festa:

El 1936, durant la Guerra Civil, l'antiga imatge de la Mare de Déu del Remei va ser destruïda. Acabada la confrontació es va encarregar una nova imatge a uns tallers escultòrics d'Onda (Castelló), sufragada per subscripció popular. El dia 7 d'octubre de 1939, la nova imatge de la Verge del Remei es va rebre amb tota la solemnitat. Els actes litúrgics, abans de traslladar i entronitzar la imatge a la seva ermita, es van realitzar a la plaça Major oficiats per Mn. Federic Domingo. Aquest, en presència de la població que s'hi aplegava, va proposar que cada cinc anys se celebressin unes festes de caràcter extraordinari en honor a la Mare de Déu. La proposta va ser acceptada per aclamació popular, i s'hi va formular la solemne promesa de celebrar cada cinc anys les Festes Quinquennals.

Des de la seva instauració, les Festes Quinquennals s'han celebrat ininterrompudament cada cinc anys, en concret els anys acabats en 4 i en 9, i porten celebrades un total quinze edicions. És una gran celebració, en què la Verge del Remei és baixada en romeria de la seva ermita al poble. L'arribada de la Mare de Déu a Alcanar suposa un dels actes més emotivament viscuts per tota la ciutadania, i celebrat amb un gran castell de focs d'artifici que dóna formalment inici a aquestes festes.

L'emoció col·lectiva és reviscuda durant els nou dies que la imatge es passejada pel poble en processó. Pel matí, a l'església, es fa el rosari de l'aurora i la missa, i al vespre la imatge recorre els carrers d'Alcanar. Els portants de la imatge són els mateixos veïns i veïnes dels carrers, que l'acostumen a portar al passar per davant de les seves cases. Finalitzada la processó del sector corresponent, en el temple parroquial se celebra la novena. Durant aquests dies, el poble es “vesteix de festa”, amb decoracions florals, catifes de serradures acolorides, balcons amb la imatge de la Mare de Déu del Remei, il·luminacions, etc.

Nou dies després que la imatge hagi estat passejada en processons per Alcanar i per les Cases d'Alcanar, es retornada a l'ermita, on les ofrenes de flors, la celebració solemne de la missa i diverses activitats a l'aire lliure donen per acabades les festes quinquennals.

D'entre la gran quantitat d'actes que es fan durant els dies de la festa, cal destacar la proclamació de les pubilles, hereu, pubilletes, el pregó de festes, el ball de gala, la desfilada de carrosses (un dels actes més remarcables per l'espectacularitat de les carrosses participants), la cursa de carraus, la trobada gegantera, la diada del Canareu Absent, les competicions esportives, els balls, els concerts, teatre, activitats infantils, l'homenatge a la gent gran, castell de focs de cloenda de les festes, etc.


 
FOTOS FESTES QUINQUENNALS

FESTA TRADICIONAL D'INTERÈS NACIONAL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Serveis
Contacta
Cerca al web