Dimarts, 22 de Setembre de 2020
Alcanar Alcanar
Montsià
Terres de l'Ebre
 
 
La Moleta del Remei
Reproducció vivenda íbera (Casa de tibast)
Galeria de fotos (Visita guiada)
 
Sant Jaume-Mas d'en Serrà
Galeria de fotos
 
Centre d'interpretació de la cultura dels Ibers - Casa O'Connor
 
La ruta dels Ibers
 
Opuscles, Folletos, Brochures, Leaflets, Broschüre (PDF's)
Català
Español
Français
English
Deutsch
 
Ruta del Casc Antic d'Alcanar
 

 
  
Sant Jaume-Mas d'en Serrà

:: Galeria de fotos

Introducció

L’assentament de Sant Jaume és un jaciments arqueològics més excepcionals del país. Aquest petit assentament (no fa més de 600 m2) està delimitat per una potent muralla de doble parament (dos murs, adossats l’un a l’altre) amb una amplada total de 2 metres. Aquesta muralla es veu complementada amb una torre estreta i allargassada amb forma de ferradura. En l’interior, les excavacions estant tot just deixant al descobert un conjunt notable de murs que delimiten diverses habitacions. Ara com ara aquests treballs de recerca han permès començar a conèixer en profunditat el conjunt d’habitacions del terç nord de l’assentament, un total de sis àmbits que reben la denominació conjunta de Barri Nord. Un dels trets més excepcionals del jaciment és l’alçada amb que s’han conservat tot aquests murs, que en alguns punts arriben fins als 2,50 m.

Sant Jaume va mantenir un contacte intens amb els primers comerciants mediterranis que van arribar fins aquestes costes, els fenicis. Això es produí a mitjans del segle VII aC, ara fa una mica més de 2600 anys. Fruit d’aquest contacte comercial ha estat possible recuperar al jaciment un percentatge notable de ceràmica fenícia, clarament distingible de la ceràmica local degut al fet que la fenícia estava feta a torn, mentre que la indígena encara era realitzada exclusivament a mà.

Els vasos fenicis són majoritàriament envasos de transport, de dimensions mitjanes i grans i adaptats al comerç marítim. Destaquen especialment les àmfores, de les quals Sant Jaume ha proporcionat el conjunt més nombrós i important de tot el país. Altres vasos fenicis recuperats a Sant Jaume són els anomenats pithoi (pithos en singular) i els Cruz del Negro. Entre la ceràmica a mà de producció local, la diversitat és molt més alta, i així tenim vasos d’emmagatzematge, com per exemple els vasos de perfils en S (amb dimensions diverses), però també grans gibrells, plats de peu alt, tapadores, tasses, vasos bicònics, etc.. En cap cas els vasos de ceràmica de Sant Jaume han estat recuperats sencers; la seva recuperació ha estat possible gràcies a una intensa tasca de restauració i reintegració dels gairebé 15.000 fragments ceràmics recuperats fins al moment al jaciment.

Cal destacar també la localització d’un nombre realment espectacular de pondera (pondus en singular). Els pondera eren pesos de teler, peces de fang de forma aproximadament cilíndrica i amb un extrem apuntat que servien per a tensar els fils que conformaven la trama del teixit en un teler de tipus vertical protohistòric. Fins al moment han estat recueprats a Sant Jaume aproximadament 450 pondera, la qual consa representa, de llarg, el conjunt de pesos de teler més nombrós i íntegre de tot el nord-est de la península Ibèrica.

Les tasques d’excavació de Sant Jaume es van iniciar l’any 1997, endegades pel GRAP, Grup de Recerques en Arqueologia Protohistòrica de la Universitat de Barcelona. El descobriment, però, correspon a un canareu, el sr. Ramon Esteban. Les excavacions han prosseguit a un ritme d’una campanya anual, dinàmica de recerca que continuarà, amb tota seguretat i a la visita de la importància del jaciment, durant els propers anys.


 
Galeria de fotos


Pàgina: [1] 2 »
 
Serveis
Àlbums
Contacta
Cerca al web