Diumenge, 22 de Juliol de 2018
Alcanar Alcanar
Montsiā
Terres de l'Ebre
 
 
Ajuntament
Corporaciķ Municipal
Secretaria
Govern obert i transparčncia
Urbanisme
Tauler d'anuncis
Ordenances fiscals
e-BOP
Reglaments i ordenances
Trāmits i models solˇlicituds
Adreįa Ajuntament
CONVOCATORIES PERSONAL
Comunicaciķ
TURISME
QUEIXES I SUGGERIMENTS
DESENVOLUPAMENT
 
Alcalde
Biografia
Contacte
 
Perfil del contractant
GESTIĶ DE SERVEIS
SUBMINISTRAMENTS
OBRES
 
Calendari festiu
Festes Locals 2017
Festes Catalunya 2017
 
Alcanar Rādio
Dedicatōries
 
Enllaįos
 
MEDI AMBIENT
Normativa
Horaris deixalleria municipal
Recollida voluminosos
JORNADES EUROPEES DE PATRIMONI 2015
 
eban
 
Georeferenciaciķ Taula del Sénia
 
Edificis i infraestructures
Ajuntament
Mercat
Serveis Socials
Centre Cívic
Ensenyament
Biblioteca Trinitari Fabregat
Edificis Histōrics
Edificis i infraestructures religioses
Edificis sanitaris
Edificis i instal.lacions esportives
Altres construccions, places, parcs, detalls arquitectōnics etc
 

 
  
 REGIDORIA DE CULTURA

EXPLORANT EL TERĮ NORD DE SANT JAUME
>> Les excavacions a Sant Jaume se centren al terç nord del jaciment. La 19a campanya d'excavacions es perllongarà durant tot aquest mes d'agost.

J. Joaquim Buj/ Diari de Tarragona
L’objectiu a curt termini és museïtzar i obrir al públic aquesta zona de la fortificació datada a la primera Edat del Ferro, situada al terme municipal d’Alcanar.
El canvi té a veure amb la intenció de museïtzar aquest terç nord en un futur proper”, manifesta al Diari el director de la campanya, David Garcia. “Ens permetrà conèixer millor el sistema de fortificació d’aquesta gran residència que és Sant Jaume”, conclou Garcia. Fins ara coneixem que té una muralla molt potent (quatre metres d’amplada en algun punt), amb dues torres associades (de les primeres que es construeixen a l’àrea de l’actual Catalunya) i un sistema molt complex de protecció de la porta del nucli.

Durant la primera quinzena s’ha excavat la part exterior del jaciment, en concret, el sistema defensiu: el pany nord de la muralla i els voltants de les dues torres. Al llarg de la segona quinzena d’agost, l’equip d’arqueòlegs realitzen, com cada any, tasques de conservació i restauració que permeten mantenir la integritat de l’assentament. Fins a final de mes, ja no excavaran cap àrea nova i seguiran explorant els espais exteriors que ja tenen en marxa, i la zona de l’accés al jaciment. Són àmbits que ja estan en procés des de fa algunes campanyes, i que, en algun cas, hi ha previst enllestir-los aquesta temporada que dura tot l’agost.

L’equip està format per quinze persones. Una part el formen membres del Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica (GRAP) de la Universitat de Barcelona: Isabel Moreno, Marta Mateu, Laia Font, Carme Saorin i Jorge Botero. La resta, com és habitual, són majoritàriament estudiants d’arqueologia, de diverses procedències, amb un gruix important d’estudiants del grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona, que podran aprofitar aquesta activitat per a aprendre millor l’ofici, de manera pràctica, complementat la formació a les aules. També incorporen, un any més, dos estudiants en pràctiques de conservació-.restauració.

La campanya compta amb el suport econòmic “incansable, sostingut i sistemàtic” de l’Ajuntament d’Alcanar, des de ja fa 19 anys, remarca l’equip de recerca. També s’han destinat una part d’aquests ajuts municipals a la realització dels treballs de camp i l’anàlisi i estudi de les dades procedents de Sant Jaume. Les conclusions s’han plasmat en un llibre finançat, especialment, amb fons propis del GRAP.

Llibre de referència
El llibre sobre Sant Jaume era una necessitat i gairebé una obligació. “Després de dinou campanyes, atresoràvem una quantitat d’informació molt notable. Si bé una part d’ella l’havíem anat publicant en diversos articles científics (molts d’ells són consultables on-line, la informació estava dispersa i bona part inèdita”, manifesta l’arqueòleg David Garcia. Es tracta d’una monografia científica de 448 pàgines. Incorpora 380 imatges a color, que il·lustren molt bé la qualitat del jaciment i, sobretot, la dels materials que ha produït fins ara.

L’edició tan sols afecta els àmbits que fins ara s’han excavat del tot. “Ja estem redactant el segon volum, que afectarà espais que preveiem enllestir el seu estudi aquests propers anys”, comenta Garcia. Sant Jaume acabarà disposant de tres o quatre volums, que recolliran el coneixement científic obtingut. Els directors de les excavacions es proposen fer un altre llibre, de divulgació general, amb un llenguatge adaptat al gran públic, tot i que igualment molt il·lustrat.

Segons David Garcia, “aquest llibre ha de passar a ser una referència en l’àmbit científic pel que fa als estudis sobre la primera edat del ferro a l’àrea del nord-est de la península Ibèrica. Estem reben mostres de reconeixement sobre la utilitat que tindrà el llibre per al seus treballs, de part de científics d’arreu d’Europa”. Ara mateix, el llibre científic només es pot comprar pel web d’Edicions UB al preu de 35 euros més despeses d’enviament a casa.

Data: 23-08-2016
 
GESTIO ECONŌMICA
Liquidaciķ 2015
Pressupost 2016
Compte General
Llistat proveīdors 2015
 
Plānols i vialer
Cartografia
Vialer
Plānol Alcanar
Plānol les Cases d'Alcanar
 
Entitats
Registre entitats
 
Agenda cultural
Agenda
Alta al servei
Baixa
PROGRAMA TV3
 
Serveis Agraris
Histōria
Serveis
Tauler d'anuncis
Consell Agrari Municipal
Avisos Fitosanitaris
Dades meteorolōgiques
 
Serveis Socials
SERVEIS SOCIALS (HORARIS)
 
Farmācies de Guārdia
 
Telčfons d'interčs
 
ITV on-line
 
Edificis i infraestructures les Cases d'Alcanar
CEIP Marjal
Plaįa del Barranc
 
Serveis
Ālbums
Enquestes
Cerca al web