Diumenge, 22 de Juliol de 2018
Alcanar Alcanar
Montsiā
Terres de l'Ebre
 
 
Ajuntament
Corporaciķ Municipal
Secretaria
Govern obert i transparčncia
Urbanisme
Tauler d'anuncis
Ordenances fiscals
e-BOP
Reglaments i ordenances
Trāmits i models solˇlicituds
Adreįa Ajuntament
CONVOCATORIES PERSONAL
Comunicaciķ
TURISME
QUEIXES I SUGGERIMENTS
DESENVOLUPAMENT
 
Alcalde
Biografia
Contacte
 
Perfil del contractant
GESTIĶ DE SERVEIS
SUBMINISTRAMENTS
OBRES
 
Calendari festiu
Festes Locals 2017
Festes Catalunya 2017
 
Alcanar Rādio
Dedicatōries
 
Enllaįos
 
MEDI AMBIENT
Normativa
Horaris deixalleria municipal
Recollida voluminosos
JORNADES EUROPEES DE PATRIMONI 2015
 
eban
 
Georeferenciaciķ Taula del Sénia
 
Edificis i infraestructures
Ajuntament
Mercat
Serveis Socials
Centre Cívic
Ensenyament
Biblioteca Trinitari Fabregat
Edificis Histōrics
Edificis i infraestructures religioses
Edificis sanitaris
Edificis i instal.lacions esportives
Altres construccions, places, parcs, detalls arquitectōnics etc
 

 
  
 REGIDORIA DE CULTURA

RODA DE PREMSA XIV JORNADA D'ETNOLOGIA DE LES TERRES DE L'EBRE
Ferran Bladé, director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura i vicepresident de l'Institut Ramon Muntaner,  M. Carme Queralt, conservadora d’etnologia del Museu de les Terres de l’Ebre, i Carme Navarro, regidora de l’Ajuntament d’Alcanar i vicepresidenta del Consorci del Museu de les Terres de l'Ebre, han presentat avui als mitjans de comunicació la XIV Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre.
La Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre, organitzada actualment per la Direcció General de Cultura Popular Associacionisme i Acció Cultural, el Museu de les Terres de l’Ebre i l’IRMU, se centra de manera monogràfica en algun dels molts aspectes del Patrimoni Etnològic material i immaterial del territori.

Aquest any se celebra la XIV edició, dedicada a les festes populars, amb un doble objectiu: repassar algunes de les festes populars més arrelades de les Terres de l’Ebre, i oferir als assistents una mirada que  els permeti copsar quin és el model festiu propi de les Terres de l’Ebre.

Per itinerància comarcal, tindrà lloc a Alcanar, concretament a la Cisterna del Vall, el dia 5 de novembre, a partir de les 9.30’  i fins a les 18 h; i comptarà amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alcanar, la Biblioteca Pública Trinitari Fabregat, la Comissió de Sant Antoni d'Alcanar i Lo Rafal.

Durant la presentació d'aquest matí, Ferran Bladé ha ressaltat que amb la catorzena edició "hem complert el propòsit de tirar endavant una jornada molt singular però també molt diversa”. Així mateix, respecte a l'organització, ha volgut recalcar que "totes aquelles activitats que volen tenir un gran resultat s'han de portar a terme de manera col·laborativa" i ha destacat “la itinerància de la jornada, ja que vol donar veu a tots els territoris de les nostres comarques".

Per la seva banda, Carme Queralt ha posat èmfasi en què "tenim un patrimoni cultural i etnològic molt singular i que es conserva molt bé, la identitat de la nostra gent s'expressa també en el món festiu”. En aquest sentit, ha puntualitzat que les jornades tenen la virtut “d'interessar tant als assistents com als especialistes que any rere any s’acosten al nostre patrimoni popular".

Finalment, Carme Navarro ha posat l'accent en la festa de Sant Antoni que se celebra a molts municipis del territori i “que traspassa fronteres", però "en cada poble té les seves peculiaritats". En el cas d'Alcanar, s'està treballant perquè es reconegui com una “festa d'interès patrimonial per tenir una antiguitat de més de 100 anys". Precisament, aquest serà un dels temes de les comunicacions de la jornada.


El programa de la XIV Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre

El programa de la jornada inclou una conferència marc i cinc comunicacions, una per a cadascuna de les quatre comarques de les Terres de l’Ebre més una de general sobre el conjunt del territori, a més de diverses activitats complementàries, totes relacionades amb el món festiu ebrenc.

Durant el matí Jordi Bertran, filòleg, gestor cultural i autor de diversos llibres sobre el món festiu català, presentarà la conferència marc: “El model festiu de les Terres de l’Ebre”, i a continuació es desenvoluparan tres de les comunicacions: “La tradicionalitat de la festivitat de Sant Antoni d’Alcanar”, a càrrec de Cristina Reverter i Núria Balada, de la Comissió de Sant Antoni d'Alcanar; “Les festes majors tradicionals a Bot”, a càrrec d’Antoni Cortés, de l’Associació El Pedrís de la Plaça de Bot; “La festa de Sant Roc a Paüls. Un fet social complert”, a càrrec de Marc Ballester, antropòleg de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE).

A la tarda s’exposaran les comunicacions: “Les festes majors de Móra d’Ebre, una visió evolutiva”, a càrrec d’Alfons Argilaga, Joan Launes i Julio Monfort, de l’Associació Cultural La Riuada de Móra d’Ebre; i “Les festes populars ebrenques a l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre”, a càrrec d’Ingrid Bertomeu i Maite Hernández, antropòlogues de l’IPCITE.

Al llarg del dia tindran lloc tres activitats complementàries: la projecció d’un documental inèdit del NODO realitzat el 1959, on apareixen imatges de les Festes de Sant Antoni i de les Festes Quinquennals d’Alcanar, introduït per Joan B. Beltran; la presentació de l’exposició fotogràfica “La festa a les Terres de l’Ebre. Una mirada creativa i contemporània” per la seva autora, la fotògrafa Roser Arques, i la interpretació de la tradicional Despertada en honor a Sant Antoni per la Rondalla Verge del Remei i del Cor Iúbilo.

L’entrada a la jornada és lliure com a públic oient, però només la inscripció amb pagament (17 euros) abans del 31 d’octubre donarà dret als assistents a gaudir del dinar que s’organitza. Els interessats a assistir a la jornada, o a la jornada i el dinar, cal que s’inscriguin a través de la butlleta d’inscripció que apareix al tríptic editat o bé a través de http://www.irmu.org/projects/etnologiate.

Per ampliar informació sobre la XIV Jornada Etnologia de les Terres de l’Ebre consulteu el web http://etnologia.tte.cat.
Data: 25-10-2016
 
GESTIO ECONŌMICA
Liquidaciķ 2015
Pressupost 2016
Compte General
Llistat proveīdors 2015
 
Plānols i vialer
Cartografia
Vialer
Plānol Alcanar
Plānol les Cases d'Alcanar
 
Entitats
Registre entitats
 
Agenda cultural
Agenda
Alta al servei
Baixa
PROGRAMA TV3
 
Serveis Agraris
Histōria
Serveis
Tauler d'anuncis
Consell Agrari Municipal
Avisos Fitosanitaris
Dades meteorolōgiques
 
Serveis Socials
SERVEIS SOCIALS (HORARIS)
 
Farmācies de Guārdia
 
Telčfons d'interčs
 
ITV on-line
 
Edificis i infraestructures les Cases d'Alcanar
CEIP Marjal
Plaįa del Barranc
 
Serveis
Ālbums
Enquestes
Cerca al web