Diumenge, 22 de Juliol de 2018
Alcanar Alcanar
Montsià
Terres de l'Ebre
 
 
Ajuntament
Corporació Municipal
Secretaria
Govern obert i transparència
Urbanisme
Tauler d'anuncis
Ordenances fiscals
e-BOP
Reglaments i ordenances
Tràmits i models sol·licituds
Adreça Ajuntament
CONVOCATORIES PERSONAL
Comunicació
TURISME
QUEIXES I SUGGERIMENTS
DESENVOLUPAMENT
 
Alcalde
Biografia
Contacte
 
Perfil del contractant
GESTIÓ DE SERVEIS
SUBMINISTRAMENTS
OBRES
 
Calendari festiu
Festes Locals 2017
Festes Catalunya 2017
 
Alcanar Ràdio
Dedicatòries
 
Enllaços
 
MEDI AMBIENT
Normativa
Horaris deixalleria municipal
Recollida voluminosos
JORNADES EUROPEES DE PATRIMONI 2015
 
eban
 
Georeferenciació Taula del Sénia
 
Edificis i infraestructures
Ajuntament
Mercat
Serveis Socials
Centre Cívic
Ensenyament
Biblioteca Trinitari Fabregat
Edificis Històrics
Edificis i infraestructures religioses
Edificis sanitaris
Edificis i instal.lacions esportives
Altres construccions, places, parcs, detalls arquitectònics etc
 

 
  
 REGIDORIA DE CULTURA

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE 'EL MARCEL·LINISME A LES TERRES DE L'EBRE (1914-1939)'
L'Ajuntament d’Alcanar us convida a l'acte de presentació del llibre El marcel·linisme a les Terres de l’Ebre (1914-1939) de Josep Sancho Sancho. L'acte tindrà lloc a la Biblioteca Trinitari Fabregat, el pròxim divendres 17 de febrer, a les 19 h, i comptarà amb la intervenció d’Alfons Montserrat Esteller, alcalde d’Alcanar; Miquel Àngel Pradilla Cardona, professor de la Universitat Rovira i Virgili; Lluc Ulldemolins Nolla, membre d’Històries d’Alcanar i Josep Sancho Sancho, autor de l’obra.
L’obra, publicada per Onada Edicions, és una adaptació de la tesi doctoral de l’historiador canareu amb un to més divulgatiu i didàctic però amb la mateixa intenció: la recuperació d’aquest polític, escriptor i mestre tortosí que va protagonitzar la vida pública ebrenca en el primer terç del segle passat.

La investigació de Josep Sancho tracta la intensa biografia de Domingo, nascut a Tarragona l’any 1884. Estudià Magisteri i a l’any 1903 es trasllada a Tortosa, on desenvoluparà el seu ideari des del teatre i el periodisme, i que en qüestió d’Educació plasmaria amb el Colegio Roquetense, d’arrel laïcista i lliurepensadora. El seu pas a la política vindrà a finals de la primera dècada del segle, primer com a regidor tortosí i després com a diputat a Corts pel seu districte.

Líder del “marcel·linisme”
Per a l’historiador, “Marcel·lí Domingo destacà en la seua actuació comarcal teixint una xarxa d’afinitats”: el “marcel·linisme”. Josep Sancho el defineix com “un moviment ben singular fidel a la seua persona que es configurà com una subcultura política republicana, basada en la construcció d’una cultura política democràtica o la transició de la política de notables i de quadres a la de masses, on els seguidors de Domingo van representar una de les primeres estructures d’aquestes característiques aparegudes a tot Catalunya”.
Així, Marcel·lí Domingo va liderar el republicanisme tant a la seua ciutat com al conjunt de les Terres de l’Ebre, com mostra l’anàlisi de Sancho de les eleccions celebrades en aquest període, ben favorables als “marcel·linistes” en un entorn que fins eixe moment havia estat dominat pel caciquisme monàrquic.

Ministre i exiliat
Opositor a la dictadura de Primo de Rivera, amb la proclamació de la II República espanyola va ser nomenat ministre d’Instrucció Pública en un país amb grans problemes d’analfabetisme. Per reparar-ho, va emprendre un ambiciós pla de creació d’escoles públiques. Deixà aquesta cartera per fer-se càrrec de la d’Agricultura i Indústria. Era de nou ministre d’ensenyament amb l’esclat de la Guerra Civil i va marxar a l’exili poc abans del final del conflicte. Va morir al març de 1939 a Tolosa de Llenguadoc.

Gairebé vuit dècades més tard, el llibre “El marcel·linisme a les Terres de l’Ebre” aspira a recuperar no sols la vida i el llegat polític de Marcel·lí Domingo, sinó també una part fonamental i oblidada de la història recent al sud català.

Data: 15-02-2017
 Prem AQUÍ per veur el cartell
 
GESTIO ECONÒMICA
Liquidació 2015
Pressupost 2016
Compte General
Llistat proveïdors 2015
 
Plànols i vialer
Cartografia
Vialer
Plànol Alcanar
Plànol les Cases d'Alcanar
 
Entitats
Registre entitats
 
Agenda cultural
Agenda
Alta al servei
Baixa
PROGRAMA TV3
 
Serveis Agraris
Història
Serveis
Tauler d'anuncis
Consell Agrari Municipal
Avisos Fitosanitaris
Dades meteorològiques
 
Serveis Socials
SERVEIS SOCIALS (HORARIS)
 
Farmàcies de Guàrdia
 
Telèfons d'interès
 
ITV on-line
 
Edificis i infraestructures les Cases d'Alcanar
CEIP Marjal
Plaça del Barranc
 
Serveis
Àlbums
Enquestes
Cerca al web